Ceva unic

Anul acesta se întâmplă ceva unic în viața ta: te vei afla la cea mai mare depărtare de cometa Halley!

Nu ți s-a mai întâmplat așa ceva pentru că ultima oara când cometa a fost atât de departe era anul 1948!

Cometa 1P/Halley trece pe lângă Soare cam la fiecare 76 de ani. În 1986 a avut o apariție destul de sfioasă, fiind cu greu văzută cu ochiul liber. Cometa a dezamăgit, dar Cernobîl nu.

După data de 8 februarie 1986, când s-a aflat la doar 86 de milioane km de Soare, cometa a început să se îndepărteze de el, cu o viteză mare la început, cu vreo 200.000 km/h. Voia și ea, ca orice om normal, să scape de agitația din sistemul solar interior.

Pe măsură ce se îndepărta viteza scădea, iar după 37 de ani a ajuns într-un final cât de departe poate fi de noi și Soare.

Ultima oară când oamenii au văzut-o era anul 2003. Au folosit un telescop enorm și au reușit cu greu să o găsească, pentru că era de un miliard ori mai puțin strălucitoare decât stelele care se văd cu ochiul liber. Cometa era inactivă, doar o bucată mare de gheață neagră precum cărbunele. Iat-o în imaginea de mai jos.

Acum ar trebui arate cam la fel, însă viteza ei este foarte mică, doar de 3600 km/h, ceea ce înseamnă că Soarele o trage înapoi. Anul acesta este cel în care cometa își va schimba direcția. În loc să se îndepărteze de Soare, va începe să se apropie.

În primii ani de după 2023 se va apropia cu 2.000.000 de km pe an, până prin 2028 când va începe să accelereze.

Apoi mai trec doar câțiva ani și cometa va ajunge la Soare, când va deveni la fel de strălucitoare pe cât tu vei fi bătrân sau mort.

Și pentru că oamenii din trecut aveau multe superstiții cu privire la comete, iată una în ton cu timpurile, inventată de mine.

Dacă ai un credit la prima casă, plătește-l astfel încât să îl termini în momentul când apare și cometa Halley. Astfel, casa ta nouă de 35 de ani va fi ferită de inundații, iar sunetele bormașinilor o vor ocoli.

3 comments

  1. In 1986 la periheliu avea o viteza de 55km/sec. și acum la afeliu are viteza de 1km/sec.
    Î-mi amintesc că in ’86 mama ne-a scos afara pe mine si pe fratele meu geamăn împreună cu fratele mai mare cu 6 ani intro seară și ne-a arătat cometa, -aveam aproape 5 ani- sincer nu stiu să o fi văzut atunci. O aștept in 2061-’62.
    Frumos subiectul tău Sonka!

  2. In 1986 la periheliu avea o viteza de 55km/sec. și acum la afeliu are viteza de 1km/sec.
    Î-mi amintesc că in ’86 într-o seară mama ne-a scos afara pe mine si pe fratele meu geamăn împreună cu fratele mai mare cu 6 ani intro seară și ne-a arătat cometa, -aveam aproape 5 ani- sincer nu stiu să o fi văzut atunci. O aștept in 2061-’62.
    Frumos subiectul tău Sonka!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s