TRAPPIST-1. Sistemul cu cei mai mulți primari

Pământul este singura planetă din sistemul solar care poate întreține viața, și pentru că pe toate celelalte mori de cald sau de frig în timp ce te sufoci, nu este de mirare că ne uităm spre alte stele, care poate-poate au și ele planete prietenoase cu viața.

S-au descoperit peste 4000 de alte planete și dintre ele doar câteva zeci au mărimea planetei noastre, par să aibă suprafață solidă și se află bine poziționate de steaua lor.

Cel mai promițător sistem este TRAPPIST-1, o stea cu șapte planete aflată la 41 de ani-lumină depărtare de noi. Ca masă și mărime cele șapte planete se aseamănă cu Pământul, iar trei dintre ele se află la distanța potrivită de steaua lor și primesc lumină și căldură cât primește și Pământul de la Soare.

Ce-i drept, soarele este mai mic și mai rece decât al nostru, ceea ce înseamnă că planetele se află mai aproape de el decât noi de Soare.

Se vede că trei planete, e, f și g se află bine poziționate față de stea. Acum s-a studiat planeta b.

La început, cu telescoapele mari s-au stabilit orbitele și mărimile planetelor, dar nu a fost posibil să aflăm și dacă planetele au aer. În 2018 s-a folosit telescopul spațial Hubble și s-a aflat că trei dintre planete nu au o atmosferă ca a lui Neptun, dar pentru că telescopul era folosit la limita lui nu s-au putut afla mai multe.

Acum îl avem pe James Webb, cel mai bun telescop spațial, folosit recent pentru observarea primei planete din sistem, TRAPPIST-1b, cea mai apropiată de stea.

Au găsit că nu are atmosferă deloc, pentru că partea iluminată de Soare este prea fierbinte. Dacă ar fi existat atmosferă, căldura s-ar fi distribuit pe planetă și nu ar fi fost atât de fierbinte. Planeta asta primește de 4 ori mai multă lumină decât Pământul, pesemne că atmosfera, dacă a existat, a fiert de mult.

Este un pic ciudat că planeta nu are nici măcar o fărâmă de atmosferă, având în vedere că este de dimensiunea Pământului și toate planetele de acest fel din sistemul solar au atmosferă, dar asta e.

Mai rămân câteva planete de studiat, cele mai interesante fiind cele trei aflate la depărtare bună de steaua lor. Așteptăm noi informații despre sistemul TRAPPIST-1, cu mare interes, având în vedere că dacă cele trei planete sunt locuibile, ar însemna că se pot inventa țări, orașe, comune și sate pentru a se crea posturi de primari.

În acest sistem ar putea fi de trei ori mai mulți primari decât pe Pământ.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s