Un eveniment luminos rar

Uite așa, fără ca oamenii normali să vadă ceva deosebit, s-a produs și cel mai luminos eveniment înregistrat vreodată de astronomi.

Totul s-a întâmplat pe 9 octombrie 2022, când la Pământ au ajuns raze luminoase de toate felurile, de undeva din direcția constelației Sagitta.

Pe cer nu s-a văzut nimic cu ochiul liber, pentru că mai toată lumina emisă a fost de tip raze gamma și raxe-X, dar telescoapele spațiale sensibile la această lumină au primit atât de multă încât au fost orbite pentru o scurtă perioadă de timp.

Călătoria

Lumina emisă de acest fenomen a fost detectată de când a intrat în sistemul solar, cu instrumentul sondei Voyager 1, aflată la 23 de miliarde km de noi. A trecut de planetele mari și a fost detectată de satelitul GAIA (la 1,5 milioane km de noi), de INTEGRAL, după care a ajuns la Pământ, unde a fost detectată de sateliții FERMI, SWIFT și de nano-satelitul GRB Alpha.

O dată ajunsă la Pământ, lumina a excitat ionosfera, un strat atmosferic care reflectă undele radio.

A trecut de Pământ și a ajuns la satelitul WIND, la 1,5 milioane km înspre Soare, după care a fost detectată pentru ultima oară de sateliții aflați pe orbită în jurul planetei Marte.

Apoi, jetul de lumină a părăsit sistemul solar. Să îi fie de bine, dar ce a fost?

Ce a fost?

Am avut de-a face cu un gamma-ray burst, sau cum ar zice românul o emisie bruscă de raze-gamma, venite de foarte departe.

Imediat după ce i s-a stabilit cu precizie poziția pe cer, s-au făcut fotografii în care s-a detectat o galaxie îndepărtată, în care se vede un mic punct luminos. Aceasta a fost ca o poză din maternitate: mama cu bebelușul în brațe, la 10 minute după naștere. Bebelușul a primit numele de GRB 221009A!

În centru, galaxia și lumina emisă de fenomen. Foto: NASA / ESA / CSA / STScI / A. Levan (Radboud University); Image Processing: Gladys Kober

În galaxia aceea a avut loc ceva care a emis două jeturi luminoase ce s-au propagat prin Univers, unul din ele trecând și prin galaxia în care ne aflăm. În drumul său printre stele, gaz și praf, lumina a aprins norii de praf din galaxia noastră, producând inele concentrice luminoase, numite ecouri de lumină. Iată-le mai jos, fotografiate cu telescopul spațial XMM-Newton.

Fotografii în care se văd inelele concentrice produse de praful lovit lumina care trecea prin galaxie. Foto: Tiengo et al. 2023

Până și nou-nouțul telescop spațial James Webb a fost folosit, pentru noi fiind interesantă fotografia următoare. În centru se vede galaxia în care a avut loc evenimentul, iar în ea se vede lumina acestuia.

În centru se vede galaxia în care a avut loc evenimentul, iar în ea se vede lumina acestuia. Fotografie: GO 2782, PI Levan

Momentan nu prea știm ce s-a întâmplat de s-a produs atât de multă lumină, dar poate fi unul din următoarele evenimente:

  • o supernovă, adică o stea masivă s-a micșorat brusc și a devenit gaură neagră; mereu se emite lumină multă când se întâmplă așa ceva;
  • este posibil ca pe o gaură neagră să fi căzut rămășițele stelei masive care a produs-o;
  • sau poate două stele foarte mici și dense (stele neutronice) să se fi ciocnit;

Orice ar fi fost, este clar că am avut de-a face cu un fenomen destul de rar.

Cel mai strălucitor de până acum

S-au mai observat asemenea fenomene, însă cel despre care discutăm este cel mai strălucitor înregistrat vreodată, un eveniment de sute de mii de ori mai luminos decât cam ce am văzut până acum, dar și unul rar.

Captură din conferința de presă. Foto: Adam Goldstein (USRA)

Din datele pe care le avem, un fenomen ca acesta se produce cam la 10.000 de ani, fiind primul detectat de către pământeni.

Se pare că cele mai frumoase evenimente se întâmplă fără să le vedem. Oare cum o fi să ne trezim mâine din somn și să găsim toate gropile din șosele reparate? Sau cerem prea mult?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s