
Toate stelele fug prin spațiu, dar unele o fac mai repede decât altele. O dovadă a fost Zeta din Ophiucus iar alta este alfa din Camelopardalis.
Steaua aceasta face parte dintr-o constelație cu un nume imposibil în care nimeni nu se uită, și în ochii telescopului WISE, sensibil la „căldura” infraroșului, devine un astru spectaculos prin efectele produse în mediul înconjurător.
Pentru că este o stea de 50 de ori mai masivă decât Soarele, emite cu mult mai multă radiație electromagnetică decât acesta, cam de un milion de ori. Si pentru că stelele foarte masive, în timp de ce deplasează rapid prin spațiu, pierd materie într-un ritm pe care dacă Soarele l-ar fi avut ar fi dispărut de mult, în jurul lor, în direcția de deplasare, apar arce luminoase în infraroșu, atunci când praful interstelar este bombardat cu energia stelei.
Praful din drumul stelei stă liniștit la plăcuta temperatură de -200° C iar când steaua trece prin zonă se „încălzește” la -140° C!
Așteptăm ca dintr-o clipă astronomică în alta, cam peste un milion de ani, steaua să devină supernovă! Atunci constelația Camelopardalis (girafa) va deveni mult mai interesantă.
Cartea de identitate a stelei:
- Nume: α Camelopardalis;
- Viteza: între 2.448.000 și 15.120.000 km/h în funcție de cât de departe se află;
- Masa: de 48 de ori mai mare decât a Soarelui;
- Luminozitatea: de 920.000 de ori mai mare decât a Soarelui, în toate lungimile de undă;
- Vârsta: câteva milioane de ani;
- Distanța: ~7000 ani lumină.