Este acolo, undeva în constelația Andromeda, nu departe de steaua ν. Se vede chiar cu ochiul liber ca o pată difuză și mai bine prin lunete și telescoape. Este marea galaxie din Andromeda, una dintre galaxiile spirale mari cele mai apropiate de noi. Pata difuză se descompune în miliarde și miliarde de stele, iar aceste stele au un secret întunecat: fiecare dintre ele și galaxia ca un tot, se apropie de noi cu 130 de kilometri în fiecare secundă.

Un spectacol cosmic impunător ne va aștepta peste trei miliarde de ani: coliziunea între Galaxia noastră și galaxia din Andromeda!
Azi știm că M31 se află la o depărtare de 2,2 milioane de ani lumină, distanță prea mare pentru a fi exprimată în kilometri. Dar, datorită lui Edwin Hubble, mai știm ceva: toate stelele din această galaxie se deplaează spre galaxia noastră, cu o viteză de 500.000 de km/h. Nu vă speriați. Ați citit bine!
Calculele și simulările actuale arată că aceste două obiecte se vor ciocni peste 3 miliarde de ani. În numai două miliarde de ani va începe un dans cosmic ce va dura peste 3 miliarde de ani.
Încă din anul 2.000.002.009 AD în Galaxia noastră se va face simțită prezența galaxiei din Andromeda, moment când acestea două vor trece foarte aproape una de alta. Două uriașe șuvoaie stelare alungite (numite cozi mareice) vor apărea la cele două galaxii. Sunt stelele ce vor fi atrase primele de gravitația puternică a nucleelor galactice. Pe măsură ce se vor forma, cozile mareice vor smulge din galaxii stele, gaz și praf și le vor arunca în spațiul cosmic. Totuși, doar o mică fracțiune din stelele din galaxie vor sfârși în spațiul intergalactic. Restul vor avea altă soartă: vor rămâne în galaxia lor pentru continuarea dansului.
După alte 500 de milioane de ani galaxiile vor fi încă departe una de alta, dar vor fi unite de un pod stelar.
După încă două miliarde de ani va urma adevărata ciocnire. Nucleele galaxiilor vor face câteva rotații unul în jurul celuilalt după care se vor ciocni și vor forma o gaură neagră supermasivă. Stelele se vor deplasa pe orbite haotice, multe fiind aruncate în spațiu.
După încă un miliard de ani (pe Terra va fi anul 5.500.002.009 AD) o nouă galaxie eliptică va lua naștere. Nucleul ei va fi gaura neagră supermasivă iar stelele componente vor fi amestecate din cele două galaxii. Cozile mareice de stele și podul ce unea odată galaxiile vor dispărea cu timpul.
Ciocnirea va duce la nașterea noilor stele, ultima generație ce se va forma în această regiune a Universului. Cu timpul vor rămâne numai stele bătrâne, martori tăcuți a spectacolului ce s-a încheiat.
O animație realizată de John Dubinski
Insa ce se va intampla cu sistemul nostru solar si cand? Sfarsitul lui va fi lent sau brusc datorita locatiei lui in Caea Lactee?
Sistemul ‘nostru’ solar nu va mai fi ‘al nostru’ in epoca despre care se discuta in articol.
Conform informatiilor cunoscute pana acum si estimarilor bazate pe acestea, peste doar un miliard (1.000.000.000) de ani Soarele va fi ceva mai fierbinte – suficient de fierbinte pentru ca apa sa nu mai existe pe Pamant decat sub forma de vapori. Implicit, formele de viata vor disparea treptat de pe suprafata sa. Sigur ca estimarile au niste marje de eroare de ordinul unor zeci de milioane de ani – daca nu chiar cateva sute – iar noi informatii acumulate in timp – vorbind de secole si milenii de-acum incolo – vor reduce aceasta marja.
Specia umana exista de ~100.000 de ani. Mai are la dispozitie vreo cateva sute de milioane de ani pentru a deveni capabila de migrarea spre alte sisteme stelare.
A…normal! De fapt , daca stam sa ne gandim atunci soarele va fi spre drumul de a deveni o pitica alba, si cum ati spus si dvs. va fi foarte fierbinte, iar pana ca apa depe planeta noastra sa fie in stare gazoasa,Terra ar fi deja in suprastratul soarelui de gaze. Practic Sistemul Solar de care vorbim nu va mai fi al nostru, probabil nici al celorlalte planete (Jupiter,Saturn,Neptun si Venus). Dar tot nu mi-a raspuns nimeni la intrebarile date mai sus!
Imi imaginez cum va arata peste 3-5 miliarde de ani cerul…SPECTACULOS!