Cât valorează un asteroid?

Asteroidul 216 Keopatra, un imens asteroid metalic (217 × 94 × 81 km). Foto: NASA/JPL
Asteroidul 216 Keopatra, un imens asteroid metalic (217 × 94 × 81 km). Foto: NASA/JPL

În sistemul solar s-au descoperit până azi 554.956 de asteroizi. Există mai multe feluri de asteroizi, unii compuși din roci, alții din roci și metal și unii numai din metal.

Metalele de pe asteroizi sunt aceleași ca și pe Terra și știm bine că pe planeta noastră totul are un preț. Fiecare metal se vinde la kilogram sau gram (dacă este prețios) pe o piață în continuă schimbare.

În rândurile de mai jos voi calcula valoarea unui asteroid compus în mare parte din metale, numit de astronomi „asteroid de tip M”.

Am ales un asteroid de 1 km mărime care are masa de 8×1012 kg. Se estimează, după abundența elementelor chimice în Univers, că 94% din asteroid este fier, 5% nichel, 0,6% cobalt, 0,001% platină (metal prețios) și 0,4 aur, argint, cupru, magneziu și titan. Probabil că mai există și alte elemente chimice dar într-o proporție mult mai mică.

Cunoscând prețurile per kg ale metalelor și determinând cantitatea din fiecare metal se poate estima valoarea asteroidului. Este o idee de afaceri dar nu sunt incluse (scăzute) costurile expediției până la el și ale extragerii și aducerii pe Terra a minereurilor. Pentru că pe asteroid minereurile se găsesc în stare pură nu ar fi nevoie de o prelucrare complexă a lor iar ustensilele nu ar consuma mult curent pentru că gravitația ar fi infimă. Astfel costurile scad și veți rămâne cu mai mulți bani.

Datele folosite la calculul valorii unui asteroid metalic de 1 km. Valoarea finală este destul de impresionantă.
Datele folosite la calculul valorii unui asteroid metalic de 1 km. Valoarea finală este destul de impresionantă.

Se pare că un asteroid de numai 1 km valoarează aproape 234 de mii de millioane  234 de mii de miliarde de euro. În lei ar fi un milion de milioane miliarde  de lei. Pare că exploatarea minieră a unui asteroid este destul de profitabilă.

Oare ce valoare are asteroidul Keopatra (vezi imagine)?

9 comments

 1. Ceea ce vrea sa spuna dl. Adrian Sonka, este faptul ca astronomia este un domeniu foarte interesant si frumos !! Bravo lui ! Insa in timp ( in viitorul indepartat ), astronomia ca stiinta, si as adauga eu: si ca tehnica, s-ar putea sa ne ofere o utilitate mult mai “importanta” ( pe scara mai larga, sa zicem ).

 2. Hai la cumparaturi prin spatiu! Si asta nu este o gluma,chiar se vorbeste ca peste 200 de ani vom lua metale si resurse naturale depe alte planete, caci ale noastre se vor epuiza. Si da, astronomia inseamna si a insemnat mereu ceva profitabil, dar noi suntem prea inchisi la minte sa observam asta! (mai degraba aprindem televizorul si ne uitam la horoscop)

 3. Doua intrebari:

  1. (Serios) Exista, in acest moment, posibilitatea tehnica de a aduce materiale de pe un asteroid pe Terra? Daca da, cam de ce cantitate vorbim ca sa fie o solutie viabila economic?

  2. (Musatescian) N-o fi si petrol pe asteroizii astia? 😛

  • In prezent nu se pot aduce cantitati mari de materiale de pe un asteroid pentru ca nu s-au trimis oameni pe asteroizi. Probabil mai dureaza cam 30 de ani pana cand vom vedea oameni asteroizi. Intai sa se intoarca ei pe Luna…

   Petrol ar putea exista pe asteroizii de tip C, compusi in principal din carbon. Eu nu stiu care sunt temperaturile la care se formeaza petrolul dar s-ar putea ca un asteroid sa fie prea rece.

 4. “Se pare că un asteroid de numai 1 km valoarează aproape 234 de mii de millioane de euro.” Nu de miliarde ? Asa apare in tabel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s