Nou nume românesc pe cer: Alexescu

Chiar dacă pe Terra nu pare că ne descurcăm prea bine, cerul s-a îmbogățit recent cu un nou nume românesc, cel al astronomului Matei Alexescu. Obiectul care a primit numele „Alexescu” este asteroidul cu numărul 263.516 aflat în centura principală dintre Marte și Jupiter.

În sistemul solar mai există asteroizi cu nume de români dar acesta este mai special: este un asteroid descoperit de către români și denumit în urma propunerii descoperitorilor! Asteroidul, care poate avea orice mărime între 1 și 4 km, a fost descoperit în 2008 de către participanții în proiectul EURONOEAR (inițiat de astronomul Ovidiu Văduvescu).

De ce Matei Alexescu? Pentru că acesta a fost unul dintre cei mai iubiți și talentați popularizatori ai astronomiei din țara noastră și a inspirat pe majoritatea astronomilor amatori și profesioniși. Ajutorul dat iubitorilor de astronomie prin cărțile și articolele sale este inestimabil.

Alexescu a fost primul director al Observatorului „Amiral Vasile Urseanu” și a înființat Observatorul și Planetariul din Bacău. Din păcate orașul Bacău a uitat contribuția acestuia și pe site-ul oficial al instituției nu se menționează numele său. Noi știm și acum știți și voi. Orgoliile meschime afectează și rarefiata lume astronomică.

Mai jos găsiți câteva imagini cu Matei Alexescu.

alexescu_martealexescu_expunerematei alexescu1MateiAlexescu Bucuresti 1965p4 Observatii la micrometruMateiAlexescu Bucuresti1965pMateiAlexescu Bucuresti1965p6

Matei Alexescu, a set on Flickr.

One comment

  1. Da. Aceasta e Romania, si nu numai, intreaga lume devine din ce in ce mai rea si mai nerecunoscatoare . Uite un nume mare in astronomia din Romania, dar cum aceasta stiinta apune pentru politica romana si numai este tratata asa cum ar trebuii , nu avem decat ”sa ne mandrim„ , nu? Imi pare sincer rau ca avem tara aceasta si ar fi bine sa ne schimbam , dar nu in rau cum am facut-o pana acum!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s