E Lună Plină

Luna pe 14 iulie. Foto: Adrian Șonka
Luna pe 14 iulie. Foto: Adrian Șonka

Zilele acestea este Lună Plină și la fel o să fie de acum încolo la fiecare 29,5 zile (cum a fost și până acum). Dacă privim Luna cu ochiul liber putem vedea detalii, zone întunecate și mai albe.

Vă propun ca la fiecare Lună Plină să identificați trei detalii pe discul selenar: iepurele, doamna și fața de pe Lună!

Formele apar din cauza fenomenului de pareidolie, recunoașterea involuntară de forme familiare în ceva fără o formă evidentă.

Iepurele de pe Lună apare atunci când priviți numai regiunile întunecate (mările selenare). Urechile se află la marginea din stânga-sus  a discului lunar și sunt compuse din Marea Frigului. Labuțele sunt ușor de indentificat: cele din spate sunt compuse din Marea Fecundității și Marea Nectarului. Corpul conține resul mărilor și oceanelor iar labele din față sunt compuse din Marea Umezelii și Marea Norilor.

Un iepure pe Lună
Un iepure pe Lună

Doamna de pe Lună, posesoarea unei coafuri interesante, poate fi văzută dacă  priviți la mările din partea de vest a discului selenar. Coafura este compusă din Marea Fecundității și Marea Nectarului. Nasul este compus dintr-o zonă mai deschisă la culoare, situată aproape în centrul discului.

Doamna de pe Lună
Doamna de pe Lună

Avem și o față pe Lună. Nu este foarte evidentă dar poate fi văzută mai ales de cei cărora le place să caute fețe peste tot.

O față pe Lună
O față pe Lună

La fiecare Lună Plină puteți căuta formele de mai sus iar la un moment dat veți deveni specialiști în mările lunare.

Pareioldia funcționează fie că vorbim despre Soare, nebuloase sau planeta Marte. Tot ce trebuie să facem este să nu o luăm în serios.

3 comments

  1. Un astrolog, spune sigur niste mituri pentru a ne stimula simtul de frica. Reprezentari uimitoare ce ne va afecta zodia si viata etc etc Dar foarte frumoasa prezentarea

  2. Mereu sunt cu ochii pe “Luna-plina”,simt ca-mi controleaza sanatatea….caut mereu figurine pe fata ei ,deseori,noaptea ies in gradina si privesc Cerul… Magnific…Sunt deosebiti cei ce au invatat sa -citeasca- Universul… Imi amintesc de trecerea prin Bucuresti(acum 5 ani)cand, in fata Observatorului ce parea fara activitate, am fost cuprinsi de tristete: nici pentru AICI nu sunt bani ? Va doresc, Domnule Adrian Sonka, sanatate ,noroc si… bani ! cu stima.

  3. […] Vasile Urseanu”, a postat despre ce putem vedea pe Lună când este în faza de Lună Plină (articol aici). Un articol frumos, ce ne ajută să ne folosim și imaginația. Căutarea unor forme în nori sau […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s