Jupiter prin telescop

Cine nu are telescop dar ar dori să vadă planeta Jupiter o poate face privind filmul de mai jos.

A fost realizat din imagini luate în seara de 18 octombrie 2011, prin telescopul de 30 cm al Observatorului.

Imaginile de mai jos nu sunt prelucrate și în ele se vede planeta Jupiter în toată splendoarea ei. Printr-un telescop mare se pot vedea benzile planetei brăzdate de diverse pete albe sau mai portocalii. Toate sunt furtuni care se mișcă pe o mare de gaz. Cea mai mare este „Marea Pată Roșie” ovalul imens de pe banda de jos. Se observă de peste 400 de ani, este mare cât Pământul și nu mai este roșie. Culoarea Petei variază din cauza modificării compoziței ei.

Cele două benzi care brăzdează discul sunt culoare adânci în atmosferă în care norii sunt mai calzi și apar molecule care le dau culoare.

Detaliile nu se pot vedea foarte ușor pentru că discul planetei joacă: se smucește și devine neclar sau deformat. Ați putea crede că este de la vânt dar nu este așa. Ceea ce vedeți se numește turbulență atmosferică și este dată de mișcarea maselor de aer din atmosferă, tot un vânt, dar nu cel care poate mișca telescopul. Doar în cele mai bune momente, când turbulența este minimă, se pot vedea ușor detaliile.

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s