Nu există o persoană pe lumea asta căreia să nu îi placă un roi globular. Fie că îl privești într-o fotografie sau pe cer, un roi globular te face să îți conștientizezi micimea pentru că doar cu simplă privire te uiți în ochii a sute de mii de stele.

Cum lucurile frumoase sunt rare, cunoaștem până în prezent doar 158 de roiuri globulare în Galaxie, două dintre ele descoperite recent.
Roiurile globulare sunt exact ceea ce vezi, o aglomerare sferică de stele, un fel de mini galaxii. Pot conține sute de mii de stele într-o regiune cu un diametru de 300 de ani lumină, densitatea stelară fiind imensă. Dacă Soarele s-ar afla într-un roi globular planeta noastră nu ar avea noapte, cerul fiind brăzdat de mii de stele strălucitoare ca Luna Plină. Universul nostru ar fi compus din roiul globular, fiind greu să observi altceva printre stelele vecine. Plus că ar fi șanse ca Pământul să fie aruncat în spațiu de forța de atracție a miilor de stele vecine cu Soarele. Viața ar fi grea într-un roi globular…
Am spus „mini galaxii” dar nu este chiar adevărat. Roiurile globulare sunt apropiate de noi în comparație cu galaxiile, aflându-se la distanțe de zeci de mii de ani lumină, maxim sute mii. Cunoșteam 156 de asemenea obiecte, dispuse ca un halou în jurul Galaxiei, dar din 19 octombrie mai cunoaștem încă două.
Primul, „numit” VVV CL001, se află lângă un roi globular mai apropiat (UKS 1) și ar putea fi satelitul acestuia. Din păcate nu s-a putut (încă) determina distanța până la el și nu putem ști. Totuși descoperirea ar fi uimitoare: două roiuri globulare orbitând unul în jurul celuilalt.

Al doilea roi globular descoperit, VVV CL002, poate fi cel mai apropiat asemenea obiect de centrul Galaxiei. Însă până nu se va determina distanța până la el nu vom ști cu adevărat.
Descoperirile s-au făcut în cadrul programului VISTA care își propune o inspecție sistematică a câtorva regiuni din Calea Lactee.
Lucrările științifice despre roiurile globulare din articol se găsesc mai jos:
foarte fain articolul 😀
mi-a placut mult fraza: un roi globular te face să îți conștientizezi micimea. pentru că doar cu o simplă privire te uiți în ochii a sute de mii de stele.
Atat de adevarat….