Știință și Tehnică a ridicat un balon în stratosferă

Stratosfera este o parte a atmosferei Pământului situată între 16 și 50 km altitudine. Este destul de greu să ajungi acolo și ai putea să o faci un avion de vânătoare, cu răposatul Concorde (altitudine maximă de zbor 18 km) sau cu un balon. De meritat merită pentru că vei vedea planeta aproape ca din spațiu.

Marea Neagră și Delta Dunării. Foto: Știință și Tehnică
Marea Neagră și Delta Dunării. Foto: Știință și Tehnică

O echipă de la revista „Știință și Tehnică” a înălțat un balon cu heliu până la 35 km altitudine, de fapt primul balon românesc care a ajuns atât de sus (și singurul care s-a ridicat de la sol).

Balonul avea un diametru de 2 m și s-a ridicat până la 35,3 km altitudine în ziua de 15 octombrie. A atins altitudinea maximă la ora 11:20 ora României, devenind primul balon lansat de români. Imaginile luate sunt extraordinare cel mai spectaculos detaliu fiind curbura planetei (vezi imaginea de mai sus).

Nacela sa conținea un aparat foto și instrumente de măsurare a condițiilor meteo plus un emițător radio dar nu am găsit, din păcate, detalii despre acestea.

Locul unde a ajuns balonul Știință și Tehnică. astro-urseanu.ro
Locul unde a ajuns balonul Știință și Tehnică. astro-urseanu.ro

Echipa „responsabilă” a fost compusă din Cătălin Beldea și Florin Mingireanu, coordonatorii misiunii.

Într-un adevărat spirit comercial, autorii ne anuntă că în numărul din luna noiembrie a revistei Știință și Tehnică vom vedea mai multe fotografii.

Mai multe detalii pe pagina „Știință și Tehnică”:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s