În caz că nu ați aflat, vedeți mai jos ce s-a întâmplat pe Soare acum două zile.
Pe 22 octombrie, ora 13:36 (ora României), a avut loc o puternică emisie de materie, numită „ejecție coronală de masă”.
Bucla luminoasă ce iese în marginea din dreapta a Soarelui (asuns sub cerul negru) este compusă din protoni și electroni, particule subatomice emise în mod constat de acesta. Uneori însă se eliberează violent materie care se deplasează cu viteze mari în sistemul solar.
Ejecțiile coronale de masă și surorile mai mici, erupțiile, se vor produce din ce în ce mai des pentru că ne apropiem de maximul solar. Dacă vă plac erupțiile solare veți avea ce vedea în anii următori. Dacă vă sperie, linistiți-vă: vor fi altele și mai mari.

Materialul emis în spațiu de Soare poate produce anumite probleme în vecinătatea planetei noastre, astronauților sau sateliților, poate determina apariția aurorelor boreale sau australe la latitudini mai mici sau poate avea anumite influențe în atmosferă numai dacă se îndreaptă înspre Terra.
În cazul acesta se îndreaptă spre Marte unde va produce aurore la ecuatorul planetei, pe 26 octombrie. Dacă vă faceți griji în legătură cu sondele spațiale care studiază planeta în prezent trebuie să știți că sunt foarte bine protejate.
Filmul de mai sus este realizat cu soft-ul JHelioviewer pe care îl poate folosi oricine vrea să vadă ce mai face fratele cel mare din Sistemul Solar. Ejecția coronală de masă are loc în secunda 26, în partea din dreapta-sus a Soarelui.
Este curioasă tăcerea mass-media care s-a agitat pentru erupții mult mai mici…
“Este curioasă tăcerea mass-media care s-a agitat pentru erupții mult mai mici…” Păi chiar matale spusăşi în articol că direcţia erupţiilor e îndreptată-nspre Marte. Atunci de unde mirarea din coada articolului!
De obicei nu raspund la provocari… Exista multe exemple cand mass-media s-a agitat pentru eruptii indreptate alte directii si nu s-a agitat pentru eruptii indreptate inspre noi, cum a fost si cea care a atins campul magnetic pe 24 octombrie, producand aurore boreale pana in America de Nord.
chiar vazusem o stire cu aurole boreale spectaculoase de culoare rosie si care s-au vazut mai departe decat se vad de obicei…