În noaptea de 21 octombrie, în numai șapte minute, astronauții de pe Stația Spațială Internațională au trecut peste o parte din glob.

Au fotografiat o parte din Europa de vest, est și estul mijlociu. Țara noastră s-a văzut pe jumătate pentru că nord-vestul era acoperit de nori.
Pe site-ul unde se încarcă fotografiile luate de astronauți am găsit imaginile luate în acea noapte, am ales-o pe cea în care România se vedea cel mai bine și am notat câteva orașe. Putem vedea orașele din sud-est, est și sud, cele două autostrăzi și Valea Prahovei.

Pe o imagine de noapte luminile orașelor trădează mărimea lor sau geografia locului, stațiunile de pe Valea Prahovei și localitățile care punctează cele două autostrăzi (A1 și A2) fiind evidente în fotografie. La fel și litoralul românesc, ce începe de la Năvodari și se termină la Vama Veche, exact după o cum arată și luminile.

Cele mai întunecate zone, bune pentru astronomie, sunt situate între Brăila-Slobozia-Constanța și Râmnicu Vâlcea-Craiova și Drobeta Turnu-Severin-Craiova. Există și altele dar cum jumătate din țară era sub nori nu se văd.
Urmărim în continuare imaginile de noapte luate de astronauți. Nu uitați să vedeți și Bucureștiul noaptea.
Mai multe informații despre poluarea luminoasă puteți găsi aici: http://www.poluareluminoasa.ro/
“Cele mai întunecate zone, bune pentru astronomie, sunt situate între Brăila-Slobozia-Constanța și Râmnicu Vâlcea-Craiova și Drobeta Turnu-Severin-Craiova. ” Bănuiesc că pe acolo trăiesc cei mai săraci dintre noi, care n-au bani să-şi plătească factura la electricitate. Glumesc desigur. Probabil zonele-s mai nepopulate.
si pe Transfagarasan e o zona buna… anul trecut in plin val de caldura am tras o fuga pana acolo… au iesit niste startrails de minune.