Păzea Marte!

Pe 26 noiembrie (sâmbătă), la ora 17 (ora României), va pleca spre Marte cea mai sofisticată sondă spațială de până în prezent.

Racheta Atlas V pregătită de lansare. Foto: NASA/Frankie Martin Nov. 25, 2011
Racheta Atlas V pregătită de lansare. Foto: NASA/Frankie Martin Nov. 25, 2011

Numită „Curiosity” în urma unui concurs pe internet, va căuta pe suprafața planetei roșii ingredientele necesare vieții.

Curiosity este în lucru de trei ani și după câteva emoții legate de criza financiară, va pleca spre Marte. Va fi lansată de la Cape Canaveral (SUA) și va ajunge pe planeta roșie, în imensul crater Gale de abia în vara lui 2012.

Este de mărimea unui SUV, are șase roți și o misiune complicată: să caute compuși organici pe sol și în atmosferă. Va mirosi și gusta solul marțian, va lua imagini de înaltă rezoluție pe teren și microscopice în ce doi ani de funcționare oficială. În premieră se vor filma ultimele două minute ale asolizării, cu tot cu sunete!

Instrumentele de la bordul vehiculului vin din țări diferite, SUA, Spania și Rusia, explorarea spațiului îndepărtat fiind o activitate fără miză politică.

Puteți urmări în direct lansarea pe NASA TV și pe canalul USTREAM JPL.  Să îndrăznim să visăm ca vreo televiziune va mediatiza evenimentul? Poate numai dacă nu divorțează vreo pseudo-vedetă…

Dacă totul mergem bine revenim asupra subiectului.

3 comments

  1. se va mediatiza 20 de sec. la stirile de la ora 19.00 ! Acuma ai si tu pretentia sa strice televiziunile afacerile ?! Pai ce o sa zica firmele care platesc o groaza de bani pe reclama ?!: Asta nu e “Senzational” ! Macar de ar prezenta ceva cu mayasi,……..:))))

  2. daca asta vrea sa auda–vada poporul, asta dau televiziunile……da, si dupa acea incepe lumea sa zica: iar au trimis aia pe Marte un robot si ascund “asezarile extraterestilor” ( ca si in cazul Lunii ). :))

    Poate peste 15-20 de ani, cand se va trimite o echipa de astronauti catre Marte, atunci, cred, se va prezenta si momentul lansarii, asta daca, cu cateva ore inainte, nu va calca o “vedeta” pe un arici de mare…)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s