Tânără și frumoasă

Dacă steaua de mai jos arată atât de bine la tinerețe, tare aș dori să o cunosc când va fi „în floarea vârstei”.

Norul luminos din imagine este trăsnaia făcută de o stea prea tânără. Foto: NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

În imagine se află nebuloasa  Sharpless 2-106, aflată la 2000 de ani lumină depărtare.

De vină pentru spectacolul de mai sus este o simplă stea care se vede ca un punct luminos situat în centrul imaginii, la întâlnirea a doi nori de gaz imenși, colorați în albastru. O simplă dar nu o oarecare stea. Este atât de tânără încât nu se consideră că formarea ei s-a terminat și conține de 15 ori mai multă materie decât Soarele.

Pentru că încă este înconjurată de materialul din care s-a format, lumina ei face ca acesta să emită la rândul lui lumină (îl ionizează). De asta vedem lobii albaștri, compuși din hidrogen încălzit la 10.000° C (albaștri la culoare). Mai vedem și zone obscure, atât de dense încât lumina nu poate trece prin ele. Acolo trebuie să fie praf sau praf amestecat cu molecule sau atomi de gaz.

Între noi și cea mai apropiată stea (Proxima Centauri) sunt 4,3 ani lumină. Norul, de la stânga la dreapta, are doi ani lumină. Ar fi fost interesant și periculos  fie fost vecinul nostru: imaginați-vă cum ar fi arătat cerul cu asemenea obiect pe el.

 

Sursa:

 

3 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s