Micul bulgăre de zăpadă a supraviețuit trecerii la numai 800.000 de km depărtare de Soare.
Este uimitor pentru că la depărtarea aceea se află coroana solară, o regiune unde temperatura atinge două milioane de grade, ce-i drept cu o densitate mică.
În mod normal mareele ar fi trebuit să dezintegreze nucleul dar se pare că dimensiunile mici ale acestuia l-au ajutat. Mareele apar atunci când o parte a obiectului este atrasă mai mult de Soare decât cealalta și duc la alungirea acestuia până la sfărâmare. Sunt mai puternice pentru un obiect mai mare decât pentru unul mic. Totuși coada cometei, foarte rarefiată, pare să fi fost spulberată de particulele subatomice emise constant de astrul zilei.
Timp de 50 de minute cometa s-a aflat la mai puțin de un milion de km de discul Soarelui, la începutul zilei de 16 decembrie.
Telescopul spațial solar SDO (Solar Dynamics Observatory) a surprins momentul când cometa a reapărut după discul Soarelui. Ne bucurăm pe moment pentru că dezintegrarea nucleului încă se mai poate produce.
Pentru a vă da seama cât de aproape a trecut obiectul pe lângă Soare priviți mai jos două filmulețe cu orbita cometei.
http://ro.news.yahoo.com/o-cometa-reusit-sa-dea-peste-cap-calculele-073700478.html
“A trecut prin Soare si nu s-a topit” … Se pare că PRO TV a relatat de la faţa locului 🙂
[…] vede cea mai strălucitoare cometă din ultimii cinci ani. Se numește C/2011 W3 Lovejoy dar sigur ați mai auzit de […]