Kepler 20e și 20f

După doi ani de funcționare, telescopul spațial Kepler începe să dea rezultatele pentru care a fost construit: planete asemănătoare cu Pământul.

Exoplanetele recent descoperite comparate cu Venus și Terra. Ilustrație: NASA/Ames/JPL-Caltech
Exoplanetele recent descoperite comparate cu Venus și Terra. Ilustrație: NASA/Ames/JPL-Caltech

Dar atenție: cele două planete se aseamănă cu Pământul numai ca mărime.

Cinci planete se rotesc în jurul stelei  Kepler-20: trei dintre ele sunt aproape la fel de mari ca Neptun dar două mici ca Pământul.

Cele mici sunt și foarte apropiate de Soarele lor, sigur nu sunt de tip „jovian” (compuse din gaze) ci telurice (cu suprafață solidă). Spunem asta pentru că din cauza luminii emise de stea, atmosferele de tip jovian se evaporă.

Mai știm în cât timp se rotesc în jurul stelei lor (cât dureză un an): 6,1 zile pe Kepler-20e și 19,6 zile pe Kepler-20f. Vestea bună ar fi că revelionul ar veni foarte repede. Cea proastă că planetele sunt atât de aproape de stea încât temperatura la suprafață ar depăși 400° C.

De fapt s-a calculat că pe 20e temperatura ar fi de 420° C iar pe 20f  760° C. Pe prima s-ar topi plasticul telefoanelor mobile iar pe a doua și ecranul acestuia.

 

Ce știm despre planetele Kepler-20
Ce știm despre planetele Kepler-20

Nu știm încă multe despre cele două planete pentru metoda prin care s-au descoperit nu ne spune decât mărimea și cât durează anul. Observarea modului în care planetele atrag steaua, cu telescoapele de pe Terra, ne-ar spune masa acestora

Lucrarea științifică originală se găsește aici.

3 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s