Pas cu pas… astronomic

Vrei să îți dai seama cât de mare este Universul?

Foto: ESA/Hubble & NASA
Foto: ESA/Hubble & NASA

Fă-o pas cu pas.

Ne-am transformat în uriași fără nevoie de a respira. Mâinile noastre pot atinge atmosfera stelelor. Cu un bobârnac rostogolim stelele, galaxiile devenind piese de domino. Stăm într-un cot pe planete și alungăm asteroizii din jurul nostru printr-un fluturat de mână. Dorim să ne plimbăm prin Univers și fiecare pas are 150 de milioane de km.

Călcâiul este lângă Pământ iar Luna la gleznă. Până la Venus facem jumătate de pas și încă puțin până la Mercur. Soarele este la un pas și e timpul să mergem mai departe. Facem  un pas jumătate până la Marte și aproape cinci până la Jupiter. La Saturn ajungem după alți 11, iar la Uranus după 20. Deja căldura Soarelui se simte mai puțin dar măcar este plăcut să mânănci zăpadă din inelele lui Saturn.

Încă 29 pași și am ajuns la Neptun. Suntem la marginea sistemului solar, înconjurați de super-asteroizii din centura lui Kuiper.

Pare că sistemul solar este mic dar nu am ajuns încă la margine.

De la Neptun până la norul lui Oort facem 20.000 de pași. Aici întâlnim rămășițe de la formarea sistemului solar și ne putem aproviziona cu apă primordială din comete. Avem nevoie căci până la marginea sistemului solar avem de făcut alți  63.241 de pași. Până la cea mai apropiată stea avem de făcut 266.750 de pași.

Degeaba suntem uriași: Universul este prea mare.

4 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s