Lovejoy vs. PanSTARSS

Pe cerul accesibil numai celor din emisfera sudică se vede cea mai strălucitoare cometă din ultimii cinci ani. Se numește C/2011 W3 Lovejoy dar sigur ați mai auzit de ea.

Pare că trebuie să fim invidioși pe cei care o văd, dar cometa C/2011 L4 PanSTARRS va spăla rușinea. În 2013.

Acum cometa PanSTARSS se află la un miliard de km de noi și se apropie din ce în ce mai mult de Soare. Se va afla la 700 de milioane de km  în martie 2012, iar în ianuarie 2013 se va afla la 300 de milioane. Nu se va apropia mult de Terra sau Soare dar va fi destul de strălucitoare, o adevărată „mare cometă”.

Frumusețea este că atunci când va avea maximul de strălucire va putea fi văzută seara pe cer, în luna martie 2013.  Vedeți mai jos cum va arăta atunci cerul de seară.

Cometa C/2011 L4 PanSTARRS pe cerul de seară
Cometa C/2011 L4 PanSTARRS pe cerul de seară. Găsiți o animație mai mare aici.

Prin telescoapele mai mici ar trebui să se vadă începând cu noiembrie 2012, prin binoclu din decembrie iar cu ochiul liber din februarie 2013.

Cometele tind să nu respecte calculele pământenilor, uneori devenind mai strălucitoare sau mai slabe decât teoria. Să sperăm că aceasta nu ne va dezamăgi.

3 comments

    • Eh si daca vine Apocalipsa in 21 decembrie ce te faci?:)) In + mai este o cometa descoperita recent care va fi si mai si. Deci 2013 va fi un an superb, in ciuda ultimilor sale 2 cifre :))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s