Mercur complet 1

Săptămâna asta s-a întâmplat ce de mulți ani ne doream toți în secret: s-a terminat cartografierea planetei Mercur.

Suprafața planetei Mercur. Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington
Suprafața planetei Mercur. Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington

NASA ne-a anunțat, pentru liniștea noastră, că cea mai apropiată planetă de Soare a fost cartografiată în proporție de 99,9%.

Probabil că au ratat vreun sătuc izolat prin inima munților, ascuns de frunzișul copacilor înalți.

Dar stai, aici este vorba una din cele mai neprimitoare planete din sistemul solar.

Avem de-a face cu o planetă unde ziua sunt +460° C iar noaptea -180. Unde o zi durează doi ani și pizza se face în 19 secunde, pusă pe o piatră afară la Soare. Unde Soarele stă pe cer 88 de zile (și noi la serviciu tot cam atât). Recuperăm timpul muncit, în noaptea tot atât de lungă, pe mess sau fb.

Cartografierea s-a făcut în ultimii ani cât timp sonda spațial MESSENGER a survolat planeta și a devenit satelit artificial al ei.

Ca de obicei, puteți explora suprafața planetei folosind harta interactivă aflată pe site-ul misiunii: http://messenger-act.actgate.com/msgr_public_released/react_quickmap.html

Unul din locurile cele mai interesante de pe Mercur este bazinul Căldură.

Această regiune circulară imensă, numită „bazinul Caloris”, este un crater extrem de bătrân, format la începuturile planetei Mercur. Când spunem că este imens, chiar este, având un diametru (pe direcția est-vest) de 1550 km, cât două Românii jumate.

Bazinul Caloris. Foto: Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington
Bazinul Caloris. Foto: Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington

Numele său înseamnă „căldură” și vine de la curiosul fapt că aceasta emisferă este îndreptată înspre Soare atunci când planeta se află la cea mai mică depărtare de Soare.

Priviți miile de fracuri ale suprafeței. Acestea s-au putut produce în urma impacturilor (care au aruncat roci în toate direcțiile, cu o forță imensă) sau în urma modificării formei planetei (sau a locului), prin micșorarea acesteia sau înălțarea suprafeței. Le găsim și în partea opusă bazinului, produse reverberațiile impactului.

Obiectul care a produs acest imens crater avea aproximativ 150 km și am vedea un spectacol „de neuitat” dacă ar cădea ceva asemănător pe Terra.

Bazinul se găsește pe harta planetei, la coordonatele 30,5° N, 196,6° E.

Acum un an ne bucuram că planeta a fost cartografiată în proporție de 98,7%.  Sau ne minunam de câmpiile mercuriene. Delectați-vă și cu alte fotografii.

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s