Un nou sistem binar, compus din două obiecte prea reci pentru a fi stele, dar prea masive pentru a fi planete, a fost descoperit la numai 7,3 ani lumină depărtare de Soare.

Este al treilea sistem „stelar” ca depărtare de Soare.
Printre cele mai apropiate stele de Soare găsim tot felul de obiecte: stele ca Soarele, unele mici și reci (roșii), altele mai fierbinți și mai mari. Dar, pentru că de cele mai multe ori se formează rebuturi stelare, ne așteptăm ca acestea să se găsesacă în număr mare peste tot.
Rebuturile stelare nu sunt planete (care se formează din materia care rămâne de la stele) ci obiecte care nu sunt atât de masive ca în interiorul lor să înceapă procesul de fuziune nucleară (adică hidrogenul să înceapă să fuzioneze în heliu). Aceste obiecte se numesc „pitice brune” și emit lumină numai pentru că sunt fierbinți de la colapsul norului de gaz din care s-a format (nor a cărui temperatură crește odată cu densitatea, iar densitatea crește cu scăderea mărimii).
Piticele brune emit lumină în infraroșu și, dacă știi ce fel de infaroșu, vei putea să le vezi cu telescoape speciale. Un asemenea telescop este WISE, cu ajutorul căruia s-au descoperit acum doi ani două asemenea obiecte, destul de apropiate de Soare.
Iată că acum avem de-a face cu descoperirea unui sistem binar compus din două pitice brune, care se rotesc una în jurul celeilalte (a se citi „în jurul centrului comun de masă”) în aproximativ 20 de ani. Sistemul se află la numai 7,3 ani lumină, fiind al treilea ca depărtare de Soare.

Interesantă este metoda prin care s-a descoperit: întâi s-a observat mișcarea proprie mare a acestei stele pe cer, semn al depărtării mici de Soare; apoi s-a determinat compoziția obiectului (când s-a descoperit că este și un sistem binar) prin studierea „spectrului”, adică descompunerea luminii; spectrul a arătat tipul de stea, iar tipul de stea ne-a dat strălucirea intrinsecă a acesteia; știind strălucirea aparentă și strălucirea intrinsecă, s-a putut determina distanța până la obiect. Pare ciudat dar este un tip de determinare de distanță care se folosește foarte des în astronomie.
Avem un nou sistem apropiat de Soare. Imediat cum terminăm cu primele două, mergem și la acesta!
Sursa: http://science.psu.edu/news-and-events/2013-news/Luhman3-2013