Cer albastru pe Marte

În majoritatea pozelor luate de pe Marte cerul din timpul zilei este roșu. Dar noi știm că pe orice planetă cu atmosferă se produce „împrăștierea” luminii Soarelui și primele culori care pleacă din lumina acestuia (lumină albă) sunt cele albastre.

Răsărit de Soare pe Marte, martie 2013 - Marsc Science Laboratory. Foto: NASA/JPL
Răsărit de Soare pe Marte, martie 2013 – Marsc Science Laboratory. Foto: NASA/JPL

Atunci de ce de pe Marte cerul din timpul zilei este roșu?

Pe o planetă cu o atmosferă de 100 de ori mai puțin densă există de 100 de ori mai puține molecule de aer și mai puțină materie care să împrăștie lumina. Acest lucru înseamnă că cerul ar trebuie să fie albastru închis spre negru. De pe Marte ar trebui să se vadă și stele în timpul zilei dacă în atmosfera planetei am avea numai atomi/molecule de gaz.

Din păcate nu este așa.

Pe Marte este foarte mult praf, nu numai la sol ci și în aer. Cele mai fine particule de praf (mici cât cele ale cenușii vulcanice) plutesc în aer și fac ceva luminii Soarelui. Acest ceva se observă și pe Terra, în marile orașe, în zilele îmbâcsite de vară: cerul devine galben. La apus/răsărit când este mult praf în atmosferă cerul devine roșu și sunt deja celebre apusurile de Soare după o erupție vulcanică, când cerul ia culori neobișnuite.

Apus de Soare pe Marte - 19 mai 2005 - Mars Exploration Rover, Spirit. Foto: NASA/JPL
Apus de Soare pe Marte – 19 mai 2005 – Mars Exploration Rover, Spirit. Foto: NASA/JPL

Praful de dimensiuni microscopice tinde să absoarbă lumina albastră (lumina cu lungime de undă mică, asemănătoare cu mărimea particulelor) și o împrăștie pe cea roșie. Aici „albastru” înseamnă albastru-indigo-violet din lumina vizibilă, iar „roșu” restul culorilor. Totuși o parte din lumina albastră este împrăștiată și acest lucru se vede.

Cerul maroniu

În cele mai multe zile, din cauza prafului din atmosfera marțiană, cerul are o culoare gălbuie, aproape maronie și nu roșie (cum s-a întipărit în memoria colectivă a umanității).

Vedem mereu un cer maroniu deschis pe  Marte pentru că mereu avem praf în atmosferă. Acesta rămâne mult timp în aer din cauza densității scăzute a atmosferei și pentru că pe Marte nu plouă, atmosfera nu se curăță.

Soarele albastru

Am văzut până acum că praful din atmosfera marțiană face ca cerul să fie maroniu deschis ziua, din cauză că absoarbe albastrul și împrăștie roșul.

Vă puteți da seama ce culoare va avea Soarele văzut de pe Marte? Aproape toată lumina albastră este absorbită iar cea roșie împrăștiată, Soarele rămânând albăstrui. În jurul Soarelui avem un halou violet, care apare din lumina albastră împrăștiată într-o măsură  mai mică, vizibilă acum pe cer

Apus de Soare pe Marte - august 1997, Mars Pathfinder. Foto: NASA/JPL
Apus de Soare pe Marte – august 1997, Mars Pathfinder. Foto: NASA/JPL

Apusul violet

La apus sau răsărit cerul  marțian se comportă… tot invers față de cel terestru. Pe Terra avem cer portocaliu-roșiatic pentru că partea albastră a luminii este împrăștiată, în ochii noștri ajungând roșul.

Pe Marte roșul este împrăștiat și în ochi ne ajunge albastru. Apusurile și răsăriturile marțiene sunt albastre-violet, restul cerului rămânând maroniu și întunecându-se pe măsură ce Soarele apune.

Apus de Soare pe Marte - august 1976, sonda Viking 1. Foto: NASA/JPL/Roel van der Hoorn
Apus de Soare pe Marte – august 1976, sonda Viking 1. Foto: NASA/JPL/Roel van der Hoorn

Există multe fotografii luate de pe Marte, toate de NASA (agenția spațială americană) care face tot posibilul ca unele fotografii să arate cerul așa cum l-ar vedea un om. Pentru asta se iau imagini cu filtre diferite (care lasă să treacă doar un anumit tip de lumină) și se combină științific, ținând cont de mulți parametri (poate cei mai ciudați fiind opacitatea atmosferică – tau și luminozitatea ambientală).

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s