Ieși afară la 30-40 de minute după apusul Soarelui, privește înspre locul de apus, puțin mai sus de orizont, și vei vedea un astru strălucitor. Este planeta Venus, dar, oricât de ciudat ar părea nu ne interesează acum.

Pe noi ne interesază Mercur, o planetă mai greu de văzut pentru că nu se îndepărtează prea mult de Soare.
În ianuarie 2015 se va îndepărta astfel încât va ajunge lângă Venus, în ziua de 10 ianuarie. Atunci, dacă privim înspre Venus, un astru ușor de văzut, îl vom vedea și pe Mercur. Trebuie doar să fiți la ora potrivită afară, adică în jurul orei 17:15, dar nu mai târziu de ora 18.
În orice seară (mai bine spus dupamiază) până pe 20 ianuarie priviți înspre locul de apus al Soarelui veți vedea cele două planete.
Dacă îl veți putea vedea pe Mercur considerați-vă norocoși căci această planetă se vede ușor cam de două ori pe an, timp de câteva zile.

Din diagrama de mai sus veți realiza că apariția planetei Mercur din această lună este la fel de buna ca cea din aprilie-mai, când planeta se va afla cât de sus pe cer poate fi, după apusul Soarelui. Cu cât este mai mare înălțimea față de orizont, cu atât planeta se vede mai ușor.
Am reușit într-un an să văd planeta Mercur și încă două seri la rând, așa că m-aș considera și eu un norocos. Aș mai menționa că astronomii amatori începători ar trebui în mod special încurajați să încerce observarea acestei planete doarece este o observație eminamente vizuală și o excelentă introducere în exercițiul de găsire și observare vizuală a aștrilor pe bolta cerească.