Cel mai frumos gunoi din sistemul solar

Una din planetele cele mai des fotografiate este Saturn. Motivul este evident: frumosul sistem de inele. Mai conteaza pentru cei care fac imagini și mărimea aparentă a planetei, precum și multele alte detalii vizibile acolo.

Planeta Saturn - 24 august 2015. Foto: Adrian Sonka
Planeta Saturn – 24 august 2015. Foto: Adrian Sonka

Iată o imagine făcută de mine în seara de 29 august, cu o cameră DBK 21AU618.AS pusă la telescopul Cassegrain de 0,5 m în diametru. La o primă vedere se vede discul planetei și sistemul de inele. La o a doua privire însă…


Să ne uităm prima oară la inel. Îl vedem cum înconjoară planeta, cum ascunde unui din poli (Polul Sud) și cum se află spatele altui pol (Polul Nord). Acolo unde inelul se întâlnește cu Polul Nord putem vedea (în stânga discului) o dungă neagră. Aceea este umbra discului pe inel, un detaliu ușor de văzut chiar și cu ochiul prin telescop. După umbră ne putem da seama de poziția Soarelui.

Umbra discului pe inel
Umbra discului pe inel

Pe inel se vede o dungă neagră, aproape pe toată circumferința acestuia. Aceea este de fapt o diviziune, un gol în inel. Golul acela are lățimea de 4800 km. Practic dacă iei Luna o poți strecura fără probleme prin acea mică dungă neagră, rămânându-ți și loc și pentru un grătar cu mici și bere. Un loc frumos pentru un picnic: diviziunea lui Cassini!

Diviziunea lui Cassini
Diviziunea lui Cassini

Și pentru că tot am vorbit despre inel…, nu-i așa că de fapt vedeți în jurul lui Saturn trei inele? Din prima se văd doua inele despărțite de diviziunea lui Cassini, cel exterior fiind mai închis la culoare. Cel interior este mai alb și mai lat, numindu-se „inelul B”.

În afară de aceste două inele, în imagine se mai vede unul, foarte transparent, denumit „inelul C”. Acesta se vede usor în partea de jos a discului planetei, acolo unde inelul este peste disc. Vedeți ușor (marcată în imagine) o parte mai închisă pe disc, care este fapt inelul C. Acum că l-ați remarcat îl puteți vedea și în stânga și dreapta, ca o parte gri inchisă dar nu neagră (ca cea dintre disc și inel).

Trei inele
Trei inele

Priviți acum diviziunea lui Cassini, de jos, de la ora 0 pe ceas, mergeți spre stânga, în jos până ajungeți la partea situată peste disc (la ora 6). Vedeți cum la un moment dat, în regiunea aceea, diviziunea se întrerupe? Se întrerupe pentru că acolo, în spatele ei, se află discul planetei. Putem vedea discul prin diviziune! Chiar e gol acolo.

Discul vizibil prin diviziunea lui Cassini
Discul vizibil prin diviziunea lui Cassini

Hai pe disc!

Nu numai inelele sunt pline de detalii. Discul planetei Saturn este acoperit de nori dispuși sub forma benzi. Benzile au culori diferite, în imaginea alb-negru de aici având intensități diferite. Se vede din prima o pată mai întunecată la polul nord (cel neacoperit de inel). Acolo este marele hexagon de pe planetă, unde norii dansează în așa fel încât apare hexagonul, care nu se vede foarte bine în această imagine.

Benzi de nori pe Saturn
Benzi de nori pe Saturn

Imediat după hexagon urmează o bandă mai deschisă culoare, alta și mai deschisă, una mai închisă și îngustă, alta mai deschisă și îngustă și, în final, banda deschisă de la ecuator. Banda asta chiar așa se numește, „banda ecuatorială”, se observă mereu pe planetă dar se întâmplă ca acum să fie deosebit de îngustă și albă (adică reflectă bine lumina Soarelui). Am putea să continuăm cu enumerarea benzilor dar din păcate sunt ascunse de inel.

Saturn este cel mai frumos deșeu al Soarelui.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s