O cometă destul de strălucitoare își face apariția pe cerul de dimineață al patriei noastre, unde va rămâne în următoarele luni.

Din păcate doar poziționarea cometei rămâne favorabilă, strălucirea scăzând după 30 martie.
Obiectul nu se materializează din nimic pe cer, ci devine vizibil aflându-se de acum încolo, în constelații care pot fi văzute și de români.
S-a deplasat aparent foarte repede pe cer, străbătând patru constelații în ultima săptămână. S-a aflat în preajma polului sud ceresc, apoi în Apus, Triangulum Australe și Ara. În dimineața zilei de 26 martie se află în constelația Scorpius, o parte de cer care se vede și de la noi.
Cometa se va mișca în continuare rapid prin Scorpius, dar viteza scade, rămânând din aprilie în constelația Ophiucus.
Cometa s-a mișcat repede dintr-un singur motiv: a trecut la numai 5,4 milioane de km de Pământ. Foarte aproape… astronomic vorbind.

Cometa poartă numele de 252P/LINEAR și a fost descoperită în 2000, crezându-se, din cauza formei orbitei, că este un asteroid. În loc să se vadă ca un punct luminos ca un asteroid serios, obiectul devenea o pată, exact ca o cometă, o cometă cu o perioadă foarte scurtă, de numai 5,3 ani, ce-i drept.

În prezent (26 martie) cometa are magnitudinea 4,5, semn că se vede cu ochiul liber din afara orașelor, ca o pată difuză. Un binoclu o arată la fel, iar prin telescop îi puteți urmări mișcarea printre stele.
Perioada optimă de observare este, în următoarele zeci de zile, ora 5 dimineața, așa că acum vă explicați și titul.
O singură întrebare merită pusă: cine o va fotografia pentru prima oară din România? (vom vedea răspunsul aici)
[…] « Cometa de ora 5 […]
[…] dann bringt, darüber kann nur spekuliert werden: weitere Vorschauen und Aufsuchkarten hier, hier, hier, hier und hier, eine visuelle Beobachtung von heute aus Sizilien, Bilder von heute (weiteres und […]