Găsește o cometă pe cer

Cometa 255P/LINEAR se poate vedea dimineața, prin binoclu sau poate chiar cu ochiul liber din zonele fără iluminat public.

30 martie - ora 4
30 martie – ora 4

Dacă nu cunoașteți constelațiile, o puteți găsi folosind Luna sau planeta Saturn.

Pentru a o vedea trebuie să vă aflați afară din casă la ora 4 dimineața, de preferabil pe câmp (dar nu la furat). Trebuie să vă uitați înspre sud-est, dar nu direct după cometă, ci după Lună.

28 martie – ora 4

Luna se află ceva mai departe de cometă, dar uitați-vă în stânga ei unde se află un astru strălucitor, portocaliu, care nu pâlpâie. Este planeta Marte. În diagonală jos față de Marte se mai găsește un astru care nu pâlpâie – Saturn. Intre Saturn și orizont se află cometa. Priviți bine în direcția aceea și dacă vedeți o mică pată ați identificat cometa. Cel mai sigur este să îndreptați un binoclu în acea direcție – este garantat sută-n-sută că veți vedea cometa.

28 martie, ora 4
28 martie, ora 4

 

29 martie – ora 4

Priviți înspre Lună, care îl are sub ea în dreapta pe Marte. În stânga jos se află Saturn, iar în stânga față de Saturn (la depărtarea la care se află Luna față de Saturn) se găsește cometa. Îndreptați binoclul înspre Lună, coborâți spre Saturn și continuați la stânga pentru a vedea cometa (vizibilă ca o pată luminoasă).

29 martie - ora 4
29 martie – ora 4

30 martie – ora 4

Căutați Luna la ora ora 4. Îndreptați un binoclu înspre ea: cometa se află puțin deasupra. S-ar putea ca din cauza luminii Lunii, cometa să nu se vadă foarte bine.

30 martie - ora 4
30 martie – ora 4

 

31 martie – ora 4

31 martie - ora 4
31 martie – ora 4

Căutați Luna. Priviți în dreapta sus (la depărtarea la care se află Luna față de orizont). Acolo se află cometa, chiar lângă o stea din constelația Serpens. Folosiți un binoclu. Punct.

În aprilie cometa se va vedea mai devreme pe cer, în constelația Ophiucus, așa că vom putea vedea cum scade în strălucire și cum se îndepărtează de noi acest gunoi spațial.

Cer senin!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s