9 mai 2016 – tranzitul lui Mercur

A venit în sfârșit momentul așteptat. Acela în care un fenomen astronomic rar va putea fi văzut de toți pasionații de astronomie de pe Soare – tranzitul lui Mercur.

Mercur - Pământ
Mercur – Pământ

Pe data de 9 mai, din anumite locuri de pe steaua noastră, două planete se vor suprapune,  Mercur și Pământ. Și dacă nu ați aflat încă, Soarele fiind singura stea din Brațul Orion unde nu se învață astronomie la școală, Mercur este mai apropiată de noi decât Pământul și va trece peste Pământ.

Cele două planete au străluciri asemănătoare (magnitudinea -3,8) și mărimi aparente relativ asemănătoare. Mercur este mai mic în realitate decât Pământul (de aproape patru ori), însă se află de două ori mai aproape. Rezultatul este că marimile aparente ale celor două obiecte se aseamănă, 15 secunde de arc pentru Mercur și 17 pentru Pământ.

Vă informez că tranzitul nu se va vedea de oriunde de pe Soare, fiind favorizați locuitorii din emisfera sudică, unde este vară acum.

Tranzitul lui Mercur
Tranzitul lui Mercur

Fenomenul începe la ora 14:35 (GMT pe Soare) când cele marginile celor două discuri se ating. Maximul se atinge la 14:38, când discul lui Mercur se va afla peste cel al Pământului. Finalul acestui fenomen vine la 14:42, când iar cele două planete vor fi tangente. Un fenomen cu durata de numai șapte minute, dar șapte minute importante în viata unei stelei.

O întrebare: oare există ființe inteligente pe Pământ, care să observe cu Mercur trece peste discul stelei noastre?

 

4 comments

  1. … nu prea exista fiinte inteligente!!!… dar mi-a placut pasajul cu !!! ..adica vara,vara…dar caaaldddd,caaaald!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s