7 iulie 2016. Văzută de pe Pământ, planeta Mercur trece prin dreptul Soarelui.

Pierdută în lumina zilei, planeta Mercur se deplasează repede printre stelele care nu se văd și trece pe lângă una care se vede foarte bine: Soarele!
Astronomii denumesc acest moment „conjuncție superioară”, adică Mercur se află aparent lângă Soare, dar în „spatele” lui, văzută de pe Pământ. Conjuncția superioară se repetă la fiecare 115 zile, perioada aceasta fiind dictată de viteza pe orbită a lui Mercur dar și a Pământului.
Ar fi frumos să putem vedea acest fenomen. Am vedea cum în fiecare zi/oră Mercur se apropie de Soare, târându-se (aparent) încet printre stele. Distanța dintre planetă și Soare va fi din ce în ce mai mică, până când vom vedea cum cele două obiecte sunt pe aceeași linie.
La fiecare 115 zile vom vedea cum Mercur trece pe deasupra Soarelui, pe dedesubt sau pe deasupra. Foarte rar dispare în spatele Soarelui, la fel de rar cum îi traversează discul.
Ar fi frumos să vedem așa ceva. Păcat…
De fapt putem să vedem. Avem în spațiu telescoape dedicate observării Soarelui, care ne arată și stelele și Soarele. Cel mai potrivit este SOHO și camera LASCO C2, care ne arată Soarele și zona de cer în care se află acesta. În imaginile de mai jos veți vedea cum planeta Mercur se apropie din dreapta și se pierde sub discul care acoperă Soarele (care, dacă ar fi liber, ar fi prea strălucitor în imagini).

În stânga Soarelui se vede planeta Venus care se îndepărtează aparent de acesta și va apărea pe cerul de seară la mijlocul lunii.
Nu vă deranjați să priviți materia care uneori pleacă de pe Soare. Nu e ca și cum ar fi electroni, protoni sau nuclee atomice care pot ajunge și lângă Pământ…