Planeta celei de-a 15-a stele

Dacă ar fi să aliniezi stelele ca depărtare de noi, Ross 128 ar fi a 15-a. Dacă am fi mai riguroși, am spune că este a 12-a, pentru că trei dintre obiectele cele mai apropiate de Soare nu sunt nici stele, nici planete.

Stelele vecine cu Soarele. Ilustrație: Adrian Șonka
Stelele vecine cu Soarele. Ilustrație: Adrian Șonka

Ross 128 a făcut recent istorie pentru că s-a descoperit că are o planetă. Una care nu este nici rece, nici caldă.

Steaua a fost observată de 158 de ori între 2005 și 2017, de fiecare dată fiind obținut un „spectru”, adică o imagine specială care arată cum absorb din lumina stelei diferitele elemente chimice din care este compusă. Sună greu dar nu este.

Din toate aceste observații s-a descoperit că steaua se deplasează ca și cum ar fi atrasă de un astru puțin mai mare (ca masă) decât Pământul, care nu emite lumină. Pentru că și Soarele are aștri neluminoși care îl atrag (ar trebui să știți pentru că locuiți pe unul), s-a tras concluzia că este o planetă.

O numim Ross 128b și este a doua cea mai apropiată exoplanetă de noi.

Nu știm cât de mare este și din ce e compusă, dar știm că are masa puțin mai mare decât a Pământului (1,38 mase terestre) și că se rotește în numai 9,8 zile în jurul stelei ei. Dacă steaua ei ar fi ca Soarele, planeta ar fi un tăciune acoperit de rocă lichidă sau o planetă gazoasă în fierbere accelerată… însă steaua ei nu-i ca Soarele.

Toate datele despre stea și planetă
Toate datele despre stea și planetă

Este mult mai mică și mai rece, ceea ce face ca depărtarea de numai 7 milioane de km de stea să fie numai bună pentru ca temperatura de la posibila ei suprafață să fie potrivită: între 20 și -60 de grade Celsius. Aici este vorba de o temperatură teoretică, denumită „de echilibru”, calculată în funcție de temperatura stelei și depărtarea de ea. De obicei temperatura reală este mai mare dacă planeta are atmosferă.

De exemplu, temperatura de echilibru a Pământului este de -18 grade Celsius, mult mai mică decât cea medie reală. Mulțumim, dragă atmosferă! Dacă nu am avea aer pe Pământ, berile ar trebui încălzite pentru a fi băute, și nu răcite.

Avem încă o exoplanetă. Am descoperit un alt loc în care nu putem merge.

4 comments

  1. Ar fi numeroase inconveniente, pe langa revelionul la 10 zile. Oricum, nu este nevoie sa mergem noi, vine ea la noi in cam 79.000 ani. Steaua ei nu este ca soarele, daca soarele ar fi ca Ross, pitica rosie, Pamantul ar fi de gheata. Singurul lucru amuzant este experimentul cu becul si lumanarea gasit in presa germana. Daca luati un bec de 100 W si o bucata de gheata, zona la care se topeste gheata in apropierea becului este zona locuibila. Acum luati o lumanare anemica si repetati experimentul. Zona locuibila ar fi unde se topeste gheata langa lumanare. Nu este experiment stiintific, dar cam aceasta ar fi distanta dintre Ross 128 si Ross 128b.

  2. O pasionata de mistere ca mine asteapta cu nerabdare un rezumat al zvonurilor anterioare legate de exoplanete posibil locuibile sau macar cu un mediu prietenos. Cum preferata mea este tot o pitica rosie, Proxima Centauri, aproape de faimosul sistem binar al stelelor Alpha Centauri, sunt dezamagita ca planeta ei nu este un mediu propice pentru viata.

  3. O planetă similară cu Pământul a fost descoperită în apropierea stelei Soarelui, Proxima Centauri, piticul roșu al constelației Centaur “, a declarat Der Spiegel German Weekly.
    Potrivit astrofizicii, planeta se află într-o distanță favorabilă de ziua în care poate apărea pe suprafața ei apă lichidă, care este o condiție importantă pentru crearea vieții. Potrivit lui Der Spiegel, cercetătorii nu au găsit niciodată o astfel de apropiere de un posibil “al doilea Pământ”. Proxima Centauri, văzută pe cerul sudic, este cel mai apropiat vecin al Soarelui la 4,24 ani lumină.
    Observatorul European de Sud (ESO) intenționează să anunțe senzația științifică la sfârșitul lunii august, a scris el. Planeta anonimă a fost descoperită de un telescop din oglindă în deșertul chilian Atacama. – Pagina de stiri maghiara 24.hu

  4. Având în vedere particularitățile acestui sistem stelar există o mare probabilitate ca planeta să fie blocată gravitațional astfel încât să arate în permanență către stea aceeași emisferă. Dacă mai luăm în calcul și că Ross 128 este încadrată ca “stea flare” atunci putem liniștiți să dăm cu banul sau…să așteptă zborul lui James Webb.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s