Jos, la stânga, pe Lună

Vestea zilei este că o sondă spațială chinezească a aselenizat undeva pe partea ascunsă a Lunii. Aselenizarea s-a produs pe 3 ianuarie, ora 04:26, ora României. Locul aselenizării: emisfera selenară care nu se vede de pe Pământ, cam pe undeva unde se află Noua Zeelandă pe Pământ, în craterul Von Kármán.

Imagine de pe partea ascunsă a Lunii. Foto:
Imagine de pe partea ascunsă a Lunii

Craterul nu este ales la întâmplare: este o groapă adâncă într-o altă groapă adâncă. Se caută studierea pietrelor vechi care se găsesc de obicei la adâncime, așa că o groapă într-o groapă sună bine.

 

O groapă într-o groapă. Craterul Von Karman este situati în Bazinul Aitken
O groapă într-o groapă. Craterul Von Karman este situati în Bazinul Aitken

 

Iată un fapt drăguț, interesant, dar fără valoare. Nu știu cum de s-a nimerit, dar craterul Von Karman este situat aproape de un obiectiv turistic extrem de important: craterul Haret, singurul cu nume românesc de pe Lună. Îi invităm pe operatorii misiunii să facă o plimbare de 408 km înspre sud-est pentru a fotografia acest minunat crater dacic. Desigur, doar dacă rezistă bateriile mașinăriei.

Von Karman și Haret
Von Karman și Haret

Era frumos pe Lună în momentul aselenizării: Soarele răsărise de pe 30 decembrie și a afla nici prea sus, nici prea jos pe cer. Încă nu se făcuseră 100 de grade dar nici mult nu mai era. Prima zi selenară se va termina 13 ianuarie, iar noaptea va ține până pe 28 ianuarie.

Sonda Chang’e 4 va petrece noaptea ca la Hilton, nu ca în Regie, fiind singură pe o întreagă emisferă.

Chinezii ne dovedesc încă o dată că sunt oameni serioși: au spus ca vor trimite sonde pe Lună. La început au cartografiat de două ori întreaga Lună, apoi au trimis o sondă pe emisfera vizibilă, iar acum pe cea opusă, dar nu orice fel de sondă ci una care are propriul satelit artificial. Urmează o misiune care va aduce roci selenare pe Pământ și alte două care vor aseleniza la pol.

La modul în care merg lucrurile, poate la anul ne vom lua la bătaie pe locurile de parcare de pe Lună și nu la cele din Poiană.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s