Pe 30 august 2019 astronomul ucrainian Borisov a descoperit un obiect. Nu era o piatră pe malul râului ci o cometă aparent banală, atât de puțin strălucitoare încât de abia se vedea în telescopul de 60 cm pe care l-a avut omul la dispozitie.

Dacă strălucirea unei comete este mică înseamnă că aceasta este fie departe, fie mică, în cazul de față prima variantă fiind cea corectă. Imediat cum s-a mai adunat observații, pentru că după ce se descoperă o cometă încep să se facă observații pentru determinarea ei, s-a văzut că orbita acesteia nu se „închide”. Nu se ce?
Închide. Nu se închide. Orbita Pământului are o formă apropiată de a unui cerc dar cele ale cometelor sunt elipse. Dacă ești cometă iar orbita ta este o elipsă, înseamnă că există un loc unde te afli mai aproape de Soare(periheliu) și unul unde te afli mai departe (afeliu). Ei, în cazul cometei ăsteia lipsește afeliul. Adică orbita nu se închide. Asta nu înseamnă decât un singur lucru: orbita ei este doar o traiectorie care se curbează pe lângă Soare, ca și cum obiectul în mișcarea prin Univers lui este nevoit să treacă pe lângă steaua noastră. De asta i se spune „cometă interstelară”.

Prelungirea înapoi a traiectoriei duce departe, în spațiul interstelar, înspre direcția de cer în care se văd constelațiile Cassiopeia și Andromeda, iar capătul celălalt se prelungește în emisfera sudică, înspre constelația Telescopium.
Mai există ceva care ne arată că acest obiect vine din afara sistemului solar: viteza prea mare. Cometa are viteza de 44 km/s. Nu, nu asta este viteaza ciudată pentru că s-au mai vazut comete care au această viteză însă toate au căpătat-o când s-au apropiat de Soare sau Jupiter. Problema apare când s-a calculat poziția cometei din ultimii ani și s-a văzut că a intrat în sfera de influență a Soarelui cu o viteză mult prea mare, de aproximativ 32 km/s (până nu determinam o orbită sigură nu putem avea date foarte sigure).
O cometă care vine de la marginea sistemului solar începe cu viteză de câțiva km/s și ajunge în zona orbitei lui Jupiter cu o viteză doar cu puțin mai mare decât o avea, dar nicicum nu poate avea 30 km/s. Este foarte sigur și faptul că pe lângă Jupiter nu a trecut pentru că orbita cometei nu s-a apropiat deloc de cea a planetei, în plus, unghiul sub care a intrat în sistemul solar este foarte mare (vezi animația de mai sus).
Cometa devine din ce în ce mai strălucitoare dar nu va putea fi văzută decât prin telescope mari, trecând pe „lângă” Soare la depărtarea de 300 de milioane de kilometri. Dacă asta e aproape înseamnă că Pământul este în Soare…
Imagini
Am observat cometa aceasta în dimineața de 13 septembrie, undeva între orele 4 și 5 dimineața, cu telescopul de 0,38 cm în diametru de lângă Hațeg. Cometa se vede foarte greu, fiind aproape de limita instrumentului. Avea magnitudinea 18.

Este a doua cometă care are o viteză prea mare pentru ca să fie doar un obiect din sistemul solar. Despre cealaltă ai mai auzit.