Cometa 260P/McNaught

Cometa asta este una periodică, adică se rotește în jurul Soarelui. Poate fi observată mai mereu pentru că are o perioadă de doar 7 ani, cel mai greu de văzut fiind atunci când se află la afeliu (cea mai mare depărtare de Soare).

260P-animatie-20190921-05x
Imagini cu expunere de 1 minut luate cu un telescop de 0,38 cm  m în diametru. Se vede cum cometa se mișcă printre stele.

Mereu se spune că o cometă se vede mai bine când se află mai aproape de Soare, lucru adevărat, însă pentru 260P „cel mai aproape de Soare” înseamnă undeva pe la depărtarea la care se află Marte, 224 de milioane de km.

260p-blog

În septembrie-octombrie anul acesta se va afla la distanța minimă de Soare. Coincidența face ca pe 4 octombrie Pământul să se afle și el în zonă, la doar 84 de milioane de km de cometă.

În noaptea de 21 spre 22 septembrie am observat cometa cu un telescop de 0,38 m în diametru aflat lângă Hațeg, Hunedoara, al Institutului Astronomic al Academiei Române. Pe imaginile de 1 minut expuenere se vede foarte ușor coada cometei, iar când am adunat toate imaginile  se poate vedea și o porțiune mai subțire a ei, aflată interiorul cozii difuze.

260P-20190921
Imagine obțiută prin însumarea a 27 de imagini a 1 un minut expunere fiecare

Cometa rămâne pe cer și în lunile următoare, răsărind din ce în ce mai devreme și ridicându-se pe cer.

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s