Cometa C/2020 F3 (NEOWISE) – 8 iulie 2020

În dimineața de 7 iulie am zărit cometa NEOWISE cu ochiul liber, din București, cu o oră înainte de răsăritul Soarelui.

După o zi am luat imagini cu ea, folosind telescopul de la Observatorul de la Berthelot, între ora 4:28 și 5:09, adică mereu pe un cer iluminat de Soarele care răsărea (la ora 5:24 a răsărit).

Observarea cometei este o cursă contra timp, pentru că se vede bine cu cât este mai sus față de orizont însă în același timp și cerul devine mai luminos pentru că răsare Soarele. Chiar  și așa, cometa se poate vedea ușor, fiind spectaculoasă prin binoclu.

Imaginea de aici este compusă din 50 de imagini de o secundă expunere însumate, adică o expunere totală de 50 de secunde (sau cum se mai zice în popor… un minut fără zece secunde).

Cometa C/2020 F3 în dimineața de 8 iulie 2020
Cometa C/2020 F3 în dimineața de 8 iulie 2020

Nu prea se vede bine nucleul cometei pentru că este supraexpus, dar se vă cele două cozi de praf care pleacă sub formă de „U” din nucleu. Se mai vadă niste cozi mai slabe, paralele, la marginea cozii din dreata sus. Probabil că sunt cozi formate recent.

C2020F3-20200707-sensuri
C2020F3-20200707-sensuri

Și ca să o vedeți în toată splendoarea ei, iată un film în care am pus toate imaginile făcute în dimineața aceasta. La început cometa se vede prin gardul observatorului, de asta are lumini ciudate la nucleu, dar apoi se ridică și imaginea se curăță.

 

2 comments

  1. De unde putem observa mai bine cometa? Avem cum sa o vedem de la observatorul din București în următoarea perioadă? Am un copil de 5 ani și își dorește mult sa o vadă. Are cartea Micul Astronom și e foarte mândru de ea 😀 Inteleg că o vom putea observa in următoarea perioadă undeva intre orele 22:30 – 23:00 daca nu mă înșel. Also mulțumesc mult pentru postare. Cu ocazia asta acum pot aprecia mai bine complexitatea unei comete. Sincer înainte corelam direcția cozii cu direcția deplasării deșii stiam că acea coada va fi mereu opusă soarelui. PS: write another kids book for future astorkids

    • De la Observator cred ca s-ar vedea dupa 20 iulie, cand se mai ridica pe cer. Momentan este prea jos de vazut de pe terasa, fix in spatele unui bloc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s