Conjuncții de ratat în 2021

Conjuncția dintre Jupiter și Saturn a trecut, însă mai sunt și alte planete pe cer.  În 2021 avem ocazia să nu vedem din cauza norilor alte două asemenea fenomene, nu la fel de rare, ce-i drept, dar frumoase.

Este simplu: mișcarea continuă a planetelor le aduce deseori una în preajma alteia, cele mai „sociabile” fiind cele mai rapide, Venus și Mercur.

5 martie 2021, ora 6 dimineața

Prima întâlnire se produce în martie și va fi vizibilă înainte de răsăritul Soarelui, în jurul orei 6-7 dimineața.

Începând cu ianuarie 2021, planetele Jupiter și Saturn se vor vedea dimineața, nu foarte departe una de alta, dar nici foarte aproape, iar de pe 19 februarie în zonă apare și Mercur, planetă care tocmai ce iese din razele Soarelui.

La început se va vedea între Jupiter și Saturn, dar în fiecare zi va fi mai aproape de Jupiter. Întâlnirea se produce pe 5 martie, când cele două planete se vor afla la doar 20 de minute de arc una de alta, cam la o „lună” depărtare (Luna are diametrul de 30 de minute de arc).

Așa că nu uitați: pe 5 martie 2021, pe la ora 6 dimineața, veți experimenta un val de regrete din cauza plafonului de nori care va ascunde conjuncția.

13 iulie 2021, ora 21:45

O altă conjuncție de ratat este cea care se produce în seara de 13 iulie 2021. De data asta se întâlnesc Venus cu Marte, destul de aproape, 30 de minute de arc.

Nu se vor vedea minunat, cu strălucitoarea Venus situată deasupra lui Marte, diferența de strălucire și culoare fiind uimitoare.

Venus este de aproape 100 de ori mai strălucitoare decât Marte și se mișcă și repede. Cu o zi înainte se va afla vizibil mai departe de Marte și la fel și cu o zi după conjuncție.

Dacă nu ar fi nori ar trebui să priviți partea de apus a cerului, pe la ora 21:45, nu foarte sus față de orizont, direcție în care se vor vedea cele două planete. La început o veți vedea pe Venus, dar priviți sub ea, unde se vede o altă steluță, foarte aproape: Marte.

Oricum nu vă faceți probleme, mai mult ca sigur vor fi nori.

4 comments

  1. […] 9. Astronomul Adrian Sonka detaliază cele două conjuncții care vor putea fi urmărite din România în acest an: conjuncția dintre Jupiter și Saturn din 5 martie și conjuncția dintre Venus și Marte din 13 iulie. O conjuncție se produce atunci când două corpuri cerești se deplasează la o distanță astronomică foarte mică unul de celălalt. Cele mai frecvente conjuncții au loc între Venus și Mercur, însă ultima conjuncție care a putut fi observată din România a fost cea dintre Jupiter și Saturn din 21 decembrie. (Sonkab) […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s