Asteroidul Apophis observat

Apophis este unul din cei mai mari asteroizi care se apropie foarte mult de planeta noastră, ajungând la numai 38.000 km de centrul Pământului în noaptea de 13 aprilie 2029. Atunci va putea fi văzut cu ochiul liber chiar și de la noi, din Nordul Africii.

Până atunci însă, pentru că se rotește în 323 de zile în jurul Soarelui, se va mai apropia de noi de trei ori, cea mai recentă apropiere fiind cea din 6 martie 2021, când se va afla la 17 milioane de km depărtare.

La apropierea din martie Pământul va putea fi văzut de pe asteroid ca o stea foarte strălucitoare, de două ori mai strălucitoare decât o vedem noi pe Venus, însă la apropierea din 2029, Pământul se va vedea foarte mare de pe asteroid. Comparați imaginile de mai jos.

În perioada aceasta asteroidul nu va fi la fel de strălucitor ca în 2029, fiind vizibil doar prin telescoape, străbătând constelațiile Crater, Hydra și Cancer.

În zilele când se va afla la cea mai mică depărtare, asteroidul va fi în constelația Hydra, nu departe de cea mai strălucitoare stea de acolo, Alphard. Dacă vă uitați cu ochii înspre stea nu veți vedea asteroidul, dar cu ochii minții vă puteți imagina cum bietul pietroi trece pe lângă planetă (folosiți harta de mai jos).

Traiectoria asteroidului până pe 1 aprilie. Harta este valabilă în februarie, ora 23 și în martie, ora 21.

Și pentru că în perioada aceasta asteroidul este observat intens (observațiile de acum ne ajută să îi stabilim mai precis traiectoria), l-am observat și eu în două nopți, pe 22 ianuarie și pe 5 februarie, folosind un telescop de 0,38 m în diametru.

Era foarte jos pe cer și nu am putut să observ mai mult de o oră, dar chiar în acea oră asteroidul s-a mișcat destul de mult.

Pe 22 ianuarie asteroidul se afla în constelația Crater și se mișca liniștit printre stele (în dreptunghi).

Pe 5 februarie asteroidul făcea același lucru: se mișca, pentru că, na, totul se mișcă.

Pentru a pune în context observațiile, iată unde se afla asteroidul în sistemul solar atunci când l-am observat.

Apropierea din 2021 este destul de importantă pentru că observațiile obținute acum ajută la rafinarea orbitei asteroidului. Din acest motiv este în desfășurare și o campanie internațională. Aici se găsesc mai multe detalii: http://iawn.net/obscamp/Apophis/.

Și cam atât.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s