O cometă printre stele

În momentul de față pe cer se află multe comete, cam 3500, majoritatea atât de departe de noi încât nu mai se pot vedea prin niciun telescop. 

Cu roz sunt trecute 1614 de comete aflate pe cer la data 10 martie 2023. Majoritatea nu ma pot fi observate.

Și pentru că cele mai multe comete nu se mai pot vedea, am ales-o pe una pe care nu o să o mai vedeți niciodată. 

Cometa se numește C/2014 E2 (Jacques) și trece pe lângă Soare la fiecare 18.000 de ani. A făcut-o la începutul lunii iulie 2014, când s-a aflat la 99 de milioane km de el și se pare că nu s-a simțit bine.

În acele zile nu a putut fi văzută de pe Terra pentru că s-a aflat pe cer odată cu Soarele, dar s-a văzut foarte bine din spațiu.

A fost văzută în imaginile luate cu telescopul spațial solar Stereo-A, aflat atunci cumva în spatele Soarelui față de Pământ.

Cometa Jacques și Venus. Coada cometei este enormă și deformată de o erupție solară. Foto: telescopul Stereo A/Karl Battams

Cometa s-a putut vedea într-una din camerele aflate pe satelit care nu este îndreptată înspre Soare, ci mai departe de el, exact când s-a aflat la cea mai mică depărtare de Soare. Am putut vedea cometa în toată splendoarea ei, cu o coadă de praf care a trebuit să suporte capriciile erupțiilor solare.

Distrugerea cozii cometei Jacques de către o erupție solară. Foto: Stereo A/Karl Battams

În animația de mai sus se vede cum cometa evoluează ca strălucire, mărime și poziție față de Soare. Începând cu 3 iulie o parte din coada cometei se desprinde și este aruncată în spațiu de suflul unei erupții solare de mare intensitate. 

În centrul imaginilor de mai sus se află planeta Venus, Soarele este la dreapta și în stânga se vede o parte din echipamentul aflat la bordul sondei.

Acum, pe 10 martie 2023, cometa Jacques se află la 3 miliarde km de noi și nu o mai deranjează nimic. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s