X7 lângă centrul galactic

Cineva a aruncat cu un nor de praf lângă frumoasa noastră gaură neagră, mai pură decât gazul din orice galaxie, dar în 2036 norul pica pe ea.

Zona centrală a galaxiei noastre, unde este aglomerație ca în orice zonă centrală. Gaura neagră este indicată de săgeată dar nu se vede. Norul X7 este subiectul principal. Foto: Anna Ciurlo/UCLA

Fix în centrul galaxiei noastre se află o gaură neagră care devine din ce în ce mai masivă.

În jurul ei se rotesc câteva zeci de stele tinere, prinse de o forță de atracție de milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui, deci nu e de mirare că tot ce se află în apropierea găurii negre va ajunge la un moment dat foarte aproape.

De obicei stelele nu se dezintegrează când de apropie, pentru că au o densitate mare, un exemplu bun fiind steaua S2, care s-a apropiat în anul 2020 la doar 1,9 miliarde km de gaura neagră și nu a pățit nimic.

Nu același lucru se poate spune despre obiectul X7, care în 2036 va ajunge la 500 de miliarde km și se va dezintegra.

Este vorba de un nor de praf, urmărit încă din 2002, care în ultimii ani s-a lungit în timp ce se apropie. Nu știm când a apărut norul acesta în zonă, dar pentru că se rotește în 170 de ani în jurul găurii negre, și pentru că încă există, pare să se fi format în ultimii 170 de ani (dacă ar mai fi trecut pe lângă gaura neagră s-ar fi dezintegrat deja).

Avem imagini, din an în an, din 2002 până în 2021, în care se vede cum forma norului s-a modificat. Ne așteptăm să se alungească în continuare și să se curbeze pe măsură ce materia se întinde pe orbită.

Imagini cu norul X7, care se alungește pe măsură ce se apropie de gaura neagră din centrul galaxiei noastre (marcată cu un X în imaginea din stânga sus). Foto: A. Ciurlo et al. / UCLA GCOI / W. M. Keck Observatory

Cândva în 2036 norul va dispărea pentru că va ajunge la distanța de gaura neagră de la care nici lumina nu mai pleacă, dar nu știm când va ajunge chiar pe gaura neagră.

Din lumina pe care o emite am aflat că norul pare a fi compus din praf, cât 50 de planete Pământ, și se potrivește cu materialul aflat în zonă. Mai sunt și alți nori, iar unul din ei a trecut deja pe lângă gaura neagră însă nu s-a dezintegrat pentru că se pare că în el se află două stele.

Puteți afla mai multe despre centrul galactic aici: https://galacticcenter.astro.ucla.edu/

Concluzie: cineva a parcat un X7 prea aproape de centru și a stricat planul urbanistic al zonei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s